Sov nu for f…..!

Heidi, sov nu for fanden!

Jeg ved ikke hvor mange gange, jeg har fået sagt denne sætning til mig selv i et at mine mange forsøg på at falde i søvn … især hvis jeg er gået i seng og har vidst, at jeg skulle noget vigtigt dagen efter, hvor jeg tænkte, at jeg virkelig havde brug for at være frisk.

Det gør jeg ikke mere!

Ikke fordi jeg altid og uden besvær falder i søvn og sover gennem natten. Slet ikke.

Jeg har som alle andre mennesker nætter, der ikke er super gode. Det kan simpelthen ikke være anderledes. Heller ikke selvom jeg er søvnvejleder.

Der er vi alle ens! DU, JEG, ALLE har dårlige nætter.

FORSKELLEN ER, HVORDAN VI HVER ISÆR REAGERER PÅ DISSE NÆTTER! DING, DING vigtig note her!.

Det er med andre ord dine reaktioner på de vågne nætter i form af tanker, følelser og handlinger, der påvirker din søvn eller sagt med andre ord, bliver afgørende for om og hvordan søvnløsheden kan udvikle sig.


Det hele beror på en misforståelse
 
Bliv nu sulten for f….

Det ville du nok aldrig sige til dig selv, vel? Selvom behovet for mad er lige så basalt som for søvn.
Du ville aldrig sætte dig ved bordet og PRØVE på eller vente på at blive sulten.

Alligevel lægger du dig i sengen og PRØVER på at falde i søvn og venter på, at kunne sove igen, hvis du vågner om natten. Heri ligger misforståelsen.

Du ved godt med din fornuft, at du ikke kan kontrollere din sult og at det ikke giver mening at prøve at blive sulten!

Du kender følelsen og ved, at den melder sig afhængigt af, hvor meget du spiste sidst og altid når din krop har brug for energi.

På samme måde kan du heller ikke kontrollere din søvn. Men du kan regne med at søvntrangen melder sig, når din hjerne og krop helt naturligt og via din døgnrytme får brug for at hvile og genopbygge, efter at du har været vågen i x antal timer.

Det der kan forstyrre denne naturlige rytme kan være mange forskellige ting.

Det jeg har fat i i dette nyhedsbrev er: når du putter meget energi i at PRØVE (også med alle mulige/umulige hjælpemidler) og når du forståeligt nok bliver mega skuffet hvis/når, det ikke virker.

At prøve om og om igen er i sig selv med til at fastholde et fokus på søvnløsheden (jeg har i et tidligere indlæg set på, hvorfor man kan blive lysvågen ved sengetid, selvom man føler sig dødtræt).
 

Får du også skæld ud?

Følelsen af at sidde fast i søvnløshed forstærkes som regel af en god omgang selv-skæld-ud (som jeg kalder det).

Jeg er stoppet med det for længe siden, fordi jeg har måtte indse, at det ikke gør noget som helst godt for min søvn at blive ved med at tænke og tale sådan til mig selv … overhovedet!

I stedet er jeg blevet rigtig nysgerrig på autopiloten i min hjerne, der sjovt nok altid (stadig) går i gang med at bebrejde mig selv og påvirke mine følelser ved at køre sætninger af som:

A. at jeg nok bare må indse, at JEG ikke KAN sove
B. at der er noget GALT med mig – at jeg er FORKERT
C. at jeg VIDSTE, at jeg ville ligge søvnløs her (igen)
D. at nu er HELE dagen i morgen totalt ØDELAGT!
E. at jeg lige så godt kan opgive og det ALDRIG bliver bedre
 
Måske har du oplevet dig selv tænke det samme eller noget der ligner?
 
Jeg er heldigvis holdt op (ej Heidi, nu praler du igen!) og er MEGET opmærksom på, at "fange mig selv" i lige nøjagtig den form for tanker. Den der alt for selvbebrejdende autopilot, der slet ikke understøtter men ødelægger min søvn ved at gentage de samme ukærlige og frustrerende ting igen og igen.
 
Det vi hører og mærker tilstrækkelig mange gange, begynder vi simpelthen at tro på og så får vores tanker og følelser naturligt nok en selvforstærkende effekt. Især hvis vores system aldrig får andet at vide.

 
Hvad er det, vi prøver på?

Når vi så ligger der og bebrejder os selv og ikke kan falde i søvn eller ikke kan sove (når søvnen ikke vil lystre), kan det nemt resultere i følelser af irritation og frustration.

Dem der kan og helst ikke vil bruge tiden på at sove, kæmper imod følelsen af træthed (behov for søvn)

Og dem der gerne vil, men som ikke kan sove, kæmper imod at skulle ligge vågen.

Søvnen har trange kår i os moderne selvbestemmende mennesker, fordi vi så gerne vil STYRE selv de mest naturlige processer. Men det er ikke meningen, at vi skal styre eller tænke SÅ meget over vores søvn. Vi PRØVER forgæves at få søvnen til at makke ret.

Vi kan og skal selvfølgelig understøtte vores søvn, hvor vi kan, men ikke med henblik på at styre den.

Hvad der faktisk er endnu vigtigere, når det handler om søvn er, at vi

1. begynder at se og behandle den som vores ven og ikke fjende
2. stoler på den og slipper den fri fra vores trang til kontrol, så den kan få plads til at gøre det, den skal.

Min pointe er, at det lille bitte ord ”prøver”, siger en hel del om vores forventning til eller tro på, at vi på en eller anden måde skulle kunne kontrollere eller forcere søvnen.

Ikke engang sovepiller genererer rigtig søvn - sovepiller slår os blot ud ...

Hvis ikke den tro var der, ville vi nok have det lidt mere med søvn, som vi har det med sult. At blive sulten er hverken noget vi PRØVER at fremtvinge eller går og VENTER aktivt på skal komme.

Det, vi i stedet kan PRØVE er, at øve os i at sige STOP, når autopiloten går i gang med at skælde ud! Morgen, middag og aften! Hver gang du fanger dig selv i at lytte til den, så STOP! Bare STOP!

Skift autopilotens fokus på den manglende søvn og de vågne nætter og alt det der er galt med din søvn ud med fokus på det, du er i gang med, det som dagen er gået med eller det, du er taknemmelige for, at du trods alt er beriget med at have i dit liv.


Rigtig god fornøjelse!

>