Sengen er blevet en 4 sporet motorvej

I sidste blogindlæg kunne du læse om, hvad der sker, hvis du kommer til at ringe efter brandbilen, når du skal i seng. Måske havde du ikke lige tænkt over, at du faktisk kan komme til at lære dit nervesystem, at der automatisk er ”fare på færde”, når du nærmer dig sengetid og/eller soveværelset? Nervesystemet prøver på at redde dig … og det er derfor at du oplever, at du bliver lys vågen, selvom du er på vej i seng!

Det er kun en af mange ”mekanismer”, som søvnløse oplever og døjer med igen og igen og som uheldigvis er med til at skabe den søvnløse situation, uden at vi gør det med vilje.

Langt de fleste er slet ikke klar over, at en tanke, følelse eller handling, der gentages tilpas mange gange, vil få en selvforstærkende effekt og stor betydning for om søvnen kan få lov at ske af sig selv eller ej. 

Så nu har jeg et nyt spørgsmål til dig?

Er din seng også blevet til en 4 sporet motorvej?

Jeg tænker ikke så meget på, om du ikke har din seng for dig selv – om den jævnligt invaderes af dyr, børn, mobiltelefon, krummer, larm fra naboen, højlydt snorken fra din bedre halvdel eller måske en hedetur.

Lad os prøve at kravle i seng, så du bedre kan se, hvad det er, jeg fabler om. Det er her, det hele starter.

 
I sengen er der fri bane!

Jeg er træt. Jeg ligger der alene i mørket og stilheden.

Det er faktisk noget af en kontrast til dagtimerne, hvor jeg er i gang og mine tanker naturligt bliver afledet af nogen eller noget, som tager min opmærksomhed. Familien, arbejdet og hjemmet. Der skal handles, hunden skal luftes, madpakken skal smøres, hækken skal klippes, bilen skal vaskes, weekenden skal planlægges … du kan sætte din egen hverdag ind.

Nu ligger jeg her og det er første gang i dag, at jeg er med mig selv.

Jeg ved, at mine klienter har det meget forskelligt med lige præcis denne situation.


  • Nogle synes det er ret dejligt ENDELIG at få ro og fred
  • Andre har det stramt med, at det hele bliver så stille
Begge dele fører samme sted hen. For i sengen er der gode muligheder for at få tænkt de ting, du er optaget af, rigtigt godt og grundigt igennem. I sengen er der FRI TANKEBANE, både for det du gerne og ikke så gerne vil være med!

 
Din seng bliver til en motorvej

Er det ikke rigtigt, det er lidt som at køre på en tankemotorvej?

Først er den helt tom, eller der dukker få spredte tanker op. Efter noget tid begynder tankerne at myldre frem fra livets forskellige afkørsler og snart fletter de sig ind og ud mellem hinanden og ender med at holde i lange køer.

Hvis du falder i søvn, kan det være, at du vågner senere og scenariet blot udspiller sig midt om natten i stedet.

Det er som om, hjernen ikke kan finde ud af at stoppe!

Dagens program kører ligesom videre på øverste etage, selvom man ligger i sengen.

Sådan kan det også være for dig, der HAR haft en travl hverdag og et langt arbejdsliv. Måske har al den frie tid, du nu har, skabt mere rum for spekulationer?

Det er ikke så underligt at grublerier, bekymringer og problemløsning på den ene eller anden måde træder frem, når stilheden sænker sig.

For vores naturlige søvntrang (der bygges op over dagen) er det det værst tænkelige tidspunkt, at hjernen går i selvsving på. Det er lige præcis på det tidspunkt, hvor du er allermest klar til at få noget søvn.

Når du mærker trætheden og har lagt dig i din seng.

 
På slingrekurs med søvn-promille på 0.5

Der sættes også andre ting i gang, når du ligger og tænker tingene igennem om natten. 

Når du har været vågen i 17, 18, måske flere timer, så begynder din krop og hjerne (søvnløs eller ej) at have et reaktionsmønster, der svarer til, at du har en promille på 0.5.

Du bliver med andre ord gæsten i baren, som du normalt selv ville overveje at tage bilnøglerne fra.

Jo længere du har lidt af søvnløshed, jo mere har du vænnet dig til den tilstand og jo mere overbevist bliver du om, at du kan manøvrere normalt og tage gode beslutninger … selv efter SÅ mange vågne timer. På samme tid er du langt mere følelsesmæssig påvirkelig.

Det korte af det lange er, at du IKKE i stand til at træffe velovervejede beslutninger endsige løse problemer på effektiv og fornuftig vis efter så mange vågne timer.

Du begiver dig faktisk ud på en uhensigtsmæssig slingrekurs hvor:


  • din trætte hjerne begynder at køre i ring
  • de gentagende tanker sætter gang i følelser, der kan vokse sig til kropslige fornemmelser og ubehag
Hjernen har lige som kroppen brug for pauser, men nu fortsætter den derudad med ”promiller i blodet” og helt nedslidte dæk!

Vi er tilbage ved starten af blogindlægget, tilbage ved den selvforstærkende effekt, der har stor betydning for, om søvnen kan få lov at ske af sig selv, eller om du bliver ved med at stille noget i vejen for den.

Tanker er en del af søvnproblemet hos stort set alle søvnløse. De har indflydelse på din søvn i to former, som:


  • mindset (dine tanker og overbevisninger om søvn - fx at du ikke KAN sove)
  • insisterende tanker eller myldertanker (tanker om dit liv og din hverdag)
Vi har heldigvis et valg. Vil vi lade tankerne dominere og styre showet, eller vil vi begynde at arbejde mere bevidst med vores mindset og tankestrøm?

Jeg ser det igen og igen på mit 8 ugers forløb. Hvordan søvnen vender tilbage, så snart mine klienter får hjælp til at bryde fri fra deres indgroede tankemønstre og vaner (som de ikke altid selv er klar over, at de har).

Husk! Søvnløshed handler ikke om, at du ikke KAN sove.
Det handler om, at der er noget, der holder dig vågen …


Hilsen Heidi fra Heltgodnat
>