Gemte og glemte mønstre

Har du gemte og glemte mønstre, som holder dig vågen?

Vi er sjældent selv de skarpeste til at se vores egne mønstre. De opstår bevidst eller ubevidst og hedder jo mønstre af en grund – fordi vi gentager dem.

Hvis du kæmper med søvnløse nætter, så kan du være 100% sikker på, at den vågne tilstand kommer fra forskellige mønstre i dit liv.

Hvad for den ene kan være helt ok og IKKE påvirke søvnen, kan for den anden være som benzin på et ulmende bål.

Hvad for den ene virker som en hurtig indskydelse – en TANKE … nå, nu kan jeg igen ikke sove, kan for en anden gå hen og blive en stålfast overbevisning og nærmest komme til at virke som en besættelse.

Hvor den ene ikke oplever irritation over ikke at kunne falde hurtigt (nok) i søvn, kan der hos den anden opstå både frustration og sidenhen endda afmagt.

Den tredje FØLER sig bare ”afvist” af sin seng eller mærker utryghed i sin krop, når søvnen ikke kommer!

Hvad mon alle de tanker, følelser og vaner du har omkring din SØVN kan betyde for, om du ligger vågen eller falder i søvn og sover godt?

Vaner der er naturlige for dig, som du derfor vil ”forsvare” og måske ikke lige forbinde med din søvnløshed.

Måske er du vant til at læse en bog, inden du lægger dig til at sove. Du oplever ikke, at det at læse påvirker din søvn. Problemet er, at du altid vågner efter et par timer.

Du forbinder måske endda læsningen med en god måde at falde i søvn på, fordi det gør dig træt nok til at de tanker, der ellers drøner rundt på øverste etage, ikke når at fange rillen.

MEN læsningen kan faktisk være med til at stimulerer  dit nervesystem, som ikke er skabt til at skulle ”underholdes” lige inden søvnen.

Så selvom du falder i søvn, har du lagt i kakkelovnen til, at der ikke er ordentlig ro på nervesystemet. Det har betydning for både din søvnkvalitet og om du sover lettere, så du nemmere vågner.

DING DING!

Vigtigt lige at huske, at det her kun er et eksempel!

Læsning eller andre ritualer omkring sengetid kan være helt ok!


Så det kan være én af de ting, der i det skjulte kan påvirke nervesystemet på en uhensigtsmæssig måde og resultere i uønsket stimulering, der medfører opvågning.

Få øjnene op for dine mønstre


Lige som en diætist kigger efter spisemønstre (om man fx spiser hver gang, man er ked af det) eller en psykolog kigger efter reaktionsmønstre, man har med fra barndommen, så kigger jeg som søvnvejleder efter de mønstre i dit liv, der er knyttet til din søvn.

Det er med andre ord måden du omgås din søvn på i din hverdag. Der behøver ikke at ligge dybe psykologiske ting gemt i det overhovedet.

Men det er slet ikke ualmindeligt at søvnløse ikke kan finde ud af, hvorfor de ikke kan sove - hvad det er, der holder dem vågen?

Det er ikke alle, der er opmærksomme på de vanedannende mønstre, da de kan være mere eller mindre synlige:

  •  Typiske mønstre af nyere dato …

En periode med dårlig søvn sætter gang i nye tanker om din søvn. Der kan naturligt nok opstå tvivl, bekymring om præstationen næste dag på arbejde på alt for lidt søvn.

Du oplever måske en større uro ved sengetid og begynder at afprøve forskellige ting, der virker logiske for dig at gøre. Det kunne være at få dig en lur eller tage en sjus.

  • Gamle mønstre der hænger ved …

Hvis nogle af de tanker, du fik i starten, bliver bekræftet, vil de med tiden bliver til overbevisninger, der stimulerer nervesystemet – du KAN ikke sove/kommer ALDRIG til at sove godt igen.

De fleste af mine klienter har slet ikke opdaget, at de kommer til at klynge sig til forskellige ting, som de har prøvet gennem tiden. Også selvom det ikke har hjulpet meget på søvnen. Så er det blot blevet en ”krykke”.

”Jeg SKAL have tv’et kørende for at kunne sove!” kunne være et godt eksempel. Men får du så god og vedvarende søvn, når tv’et kører i baggrunden?

Som den før nævnte læsning risikerer både tv’et, sjussen og luren, at få den stik modsatte virkning af, hvad du håber og ønsker, det kan gøre for din søvn! Ups!

Komplekse mønstre eller simpel søvn?


Hvis du har en partner, så kan du prøve at spørge ham/hende, om de har bemærket noget ”særligt” ved dit forhold til søvnen (ud over de vågne timer selvfølgelig). Hvordan de har oplevet den udvikle sig gennem tiden.

Det kan være en øjenåbner, selvom det også er lidt sårbart. Så vær lige obs på kun at spørge, hvis du vil høre svaret. DET kan nemlig være et andet, end du forventer, fordi du har en anden oplevelse.

DING DING!

Vigtig pointe kommer her:

Søvn er ikke kompliceret i sig selv. Den er kun et mysterium for den, der ikke kan sove. Søvn bemærkes ikke, når den ER der og virker kompleks, så snart den ikke er der!


Jeg husker, hvor forvirrende det er, at føle sig presset af søvnløsheden.

For dig (der ikke kan sove) er hele din søvnhistorie mudret sammen og selvom du får brudt ét mønster, vil du have andre, som saboterer det for dig. Netop derfor er det så skide svært at komme ud af sin søvnløshed ved egen hjælp.

Det kan virke som en mindre åbenbaring at få hjælp til at skabe klarhed. Den gode nyhed er, at processen er ret enkel, så snart man kender mønstrene.

Og alle ved at for at komme ud af mønstre, så skal de BRYDES.

Og lige HER hjælper det altså ikke at sluge en pille, drikke varm mælk eller rulle mørkelægningen ned. Det kan glatte overfladen ud for en kort stund, men det ændrer ikke ved dine underliggende mønstre.

Det er bl.a. derfor, at et skræddersyet forløb giver pote. Jeg er uddannet i at finde dine mønstre og jeg hjælper dig med at bryde eller erstatte dem et ad gangen.

Når du siger farvel til de mønstre, der holde din søvn på afstand, vil den komme tilbage til dig.

Når du er klar til at sove godt igen, står jeg klar til at hjælpe dig!

Hilsen Heidi fra Heltgodnat

>